Моят блог в Blog.bg
Постинги в блога от 12.07.2009 г.
12.07.2009 19:15 -
Забравени сладки
По рецепта на КОТКА от форума на БГ.Мама
(източник: ВBC Good Food, )
2 белтъка
120 гр. захар
120 гр. орехи
150 гр. натурален шоколад
1 ч.л. течна ванилия
Вечерта преди лягане включете фурната на 180є (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160є, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и ги забравете поне за 3 часа
(източник: ВBC Good Food, )
2 белтъка
120 гр. захар
120 гр. орехи
150 гр. натурален шоколад
1 ч.л. течна ванилия
Вечерта преди лягане включете фурната на 180є (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160є, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и ги забравете поне за 3 часа
12.07.2009 19:09 -
Кашкавалени охлюви
По рецепта на Абра от "Гответе с мен"
пакет (300гр) многолистно тесто
50гр твърд кашкавал
2-3ч.л суха италианска подправка (майорана, риган, босилек, розмарин, салвия и чубрика)
меко масло
Тестото се разстила, намазва се леко с меко масло, поръсва се с настъргания на ситно ренде кашкавал и сухите подправки. След което се разрязва на ленти с дължина около 25см и ширина около 1-1,5 см. Всяка лента се завива на рулце. Получените по този начин охлювчета се нареждaт "легнали" в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200°C.
пакет (300гр) многолистно тесто
50гр твърд кашкавал
2-3ч.л суха италианска подправка (майорана, риган, босилек, розмарин, салвия и чубрика)
меко масло
Тестото се разстила, намазва се леко с меко масло, поръсва се с настъргания на ситно ренде кашкавал и сухите подправки. След което се разрязва на ленти с дължина около 25см и ширина около 1-1,5 см. Всяка лента се завива на рулце. Получените по този начин охлювчета се нареждaт "легнали" в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200°C.
12.07.2009 19:02 -
Булгурени кюфтета
300 грама булгур
1 кубче Магги телешки бульон
магданоз,чер пипер,чубрица,кимион,
2 яйца
Сваряваме булгура с малко сол.Изсипваме в тава и смесваме с горните продукти.Омесваме като за кюфтета и овалваме в галетаслед което пържим
1 кубче Магги телешки бульон
магданоз,чер пипер,чубрица,кимион,
2 яйца
Сваряваме булгура с малко сол.Изсипваме в тава и смесваме с горните продукти.Омесваме като за кюфтета и овалваме в галетаслед което пържим
12.07.2009 18:59 -
Бухти със стафиди и ябълки
20 грама мая
200 мл-прясно мляко
1 ванилия
2 жълтъка
250 грама брашно
1 чаена лъжичка сол
100 грама стафиди
100 грама ябълки
Замесваме си хубаво тесто със всички продукти и го оставяме да втаса.Късаме топчета и ги пържим или печем въвм фурната
200 мл-прясно мляко
1 ванилия
2 жълтъка
250 грама брашно
1 чаена лъжичка сол
100 грама стафиди
100 грама ябълки
Замесваме си хубаво тесто със всички продукти и го оставяме да втаса.Късаме топчета и ги пържим или печем въвм фурната
12.07.2009 18:56 -
Немски индиани
І-тесто
12 жълтъка
70 грамазахар
ІІ-тесто
8 белтъка
70 грама захар
Разбиваме жълтъците със захарта.След това белтъците с другата заха и смесваме двете смеси.Прибавяме 225 грама брашно.
Със шприц шприцоваме върху хартия за печене и печем във фурна отначало на силен огън а след това на слаб като за целувки.
12 жълтъка
70 грамазахар
ІІ-тесто
8 белтъка
70 грама захар
Разбиваме жълтъците със захарта.След това белтъците с другата заха и смесваме двете смеси.Прибавяме 225 грама брашно.
Със шприц шприцоваме върху хартия за печене и печем във фурна отначало на силен огън а след това на слаб като за целувки.