Профил на dunia53
Име: Донка Атанасова Възраст: 70 Пол: жена Град: Габрово Професия: медицинска сестра Интереси: разностранни |
Статистика
Популярни постинги:
0
Постинги този месец:
0
Гласове този месец:
0
Коментари този месец:
0
Любими блогове:
0
Блогъри добавили в любими:
2
Блог вълни:
0
Последни постинги
13.07.2009 18:46 -
Пица със сух хляб
7-8 филии от сух хляб
някакъв колбас /наденица,шунка,салам/ каквото има останало в хладилника/
сол,чер пипер
чубрица
3 яйца
1 чаша кисело мляко
малко прясно около 50 мл
кетчуп
олио или зехтин
150 грама кашкавал настърган
Нарязвате филиите нареждате ги в подходяща тавичка намазана с масло.Отгоре върху тях също наръсвате малко масло или олио,кетчуп нареждате колбаса,поръсвате с чубрица или друга подправка по желание.Заливате и пъхате във фурната да се опече,малко преди да е готово наръсвате настърган кашкавал
някакъв колбас /наденица,шунка,салам/ каквото има останало в хладилника/
сол,чер пипер
чубрица
3 яйца
1 чаша кисело мляко
малко прясно около 50 мл
кетчуп
олио или зехтин
150 грама кашкавал настърган
Нарязвате филиите нареждате ги в подходяща тавичка намазана с масло.Отгоре върху тях също наръсвате малко масло или олио,кетчуп нареждате колбаса,поръсвате с чубрица или друга подправка по желание.Заливате и пъхате във фурната да се опече,малко преди да е готово наръсвате настърган кашкавал
13.07.2009 12:08 -
Кюфтета от тиквички
5 средно големи тиквички
100 грама сирене
1 връзка копър
2 глави лук
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
1 супена лъжица кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода
брашно колкото поеме.Да стане една хомогенна смес подобна на кексово тесто
Настъргваме тиквичките осоляваме и оставяме да се отцедят.След това смесваме с яйцата,сиренето,подправките и настърган лук /може и нарязан в блендер/киселото мляко със содата.Разбъркваме хубаво и с лъжица започваме да слагаме в сгорещената мазнина.Пържим докато станат златисти.
100 грама сирене
1 връзка копър
2 глави лук
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
1 супена лъжица кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода
брашно колкото поеме.Да стане една хомогенна смес подобна на кексово тесто
Настъргваме тиквичките осоляваме и оставяме да се отцедят.След това смесваме с яйцата,сиренето,подправките и настърган лук /може и нарязан в блендер/киселото мляко със содата.Разбъркваме хубаво и с лъжица започваме да слагаме в сгорещената мазнина.Пържим докато станат златисти.
13.07.2009 09:33 -
ДОБРУДЖАНКИ
ПО РЕЦЕПТА ОТ ФОРУМА НА "БГ-МАМА"
2ч.ч. кис мляко с 2 лъжичка сода
2ч.ч. натрошено сирене
4ч.ч. пресято брашно
Всичко това се омесва хубаво с вилица.В добре намазнена тавичка се редят топчетата като отгоре се слага бучка масло.Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 25-30мин.Стават много вкусни!
2ч.ч. кис мляко с 2 лъжичка сода
2ч.ч. натрошено сирене
4ч.ч. пресято брашно
Всичко това се омесва хубаво с вилица.В добре намазнена тавичка се редят топчетата като отгоре се слага бучка масло.Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 25-30мин.Стават много вкусни!
12.07.2009 19:15 -
Забравени сладки
По рецепта на КОТКА от форума на БГ.Мама
(източник: ВBC Good Food, )
2 белтъка
120 гр. захар
120 гр. орехи
150 гр. натурален шоколад
1 ч.л. течна ванилия
Вечерта преди лягане включете фурната на 180º (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160º, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и ги забравете поне за 3 часа
(източник: ВBC Good Food, )
2 белтъка
120 гр. захар
120 гр. орехи
150 гр. натурален шоколад
1 ч.л. течна ванилия
Вечерта преди лягане включете фурната на 180º (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160º, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и ги забравете поне за 3 часа
12.07.2009 19:09 -
Кашкавалени охлюви
По рецепта на Абра от "Гответе с мен"
пакет (300гр) многолистно тесто
50гр твърд кашкавал
2-3ч.л суха италианска подправка (майорана, риган, босилек, розмарин, салвия и чубрика)
меко масло
Тестото се разстила, намазва се леко с меко масло, поръсва се с настъргания на ситно ренде кашкавал и сухите подправки. След което се разрязва на ленти с дължина около 25см и ширина около 1-1,5 см. Всяка лента се завива на рулце. Получените по този начин охлювчета се нареждaт 'легнали' в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200°C.
пакет (300гр) многолистно тесто
50гр твърд кашкавал
2-3ч.л суха италианска подправка (майорана, риган, босилек, розмарин, салвия и чубрика)
меко масло
Тестото се разстила, намазва се леко с меко масло, поръсва се с настъргания на ситно ренде кашкавал и сухите подправки. След което се разрязва на ленти с дължина около 25см и ширина около 1-1,5 см. Всяка лента се завива на рулце. Получените по този начин охлювчета се нареждaт 'легнали' в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200°C.