Моят блог в Blog.bg
Постинги в блога от Юни, 2009 г.
24.06.2009 15:54 -
ХЛЯБ В МАШИНА ЗА ХЛЯБ
400 ГРАМА ВОДА ИЛИ ПРЯСНО МЛЯКО МЛЯКО/МОЖЕ И КИСЕЛО МЛЯКО-300ГР+100ГР.ВОДА/
800 ГР.БРАШНО
50 ГР.МАСЛО
1 1/2 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА ЗАХАР
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОЛ
12 ГРАМА МАЯ НА "Д-Р ЙОТКЕР"
800 ГР.БРАШНО
50 ГР.МАСЛО
1 1/2 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА ЗАХАР
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОЛ
12 ГРАМА МАЯ НА "Д-Р ЙОТКЕР"
04.06.2009 15:44 -
ПЕЧЕН ДОНАТС
ПО РЕЦЕПТА НА PETRINA ОТ "ГОТВЕТЕ С МЕН"
1 -1/3 ч.чаша топло мляко
1 пакетче мая /2 1/4 ч.лъжица/
2 суп.лъжици масло,меко
2/3 ч.чаша захар
2 яйца
5 ч.чаши брашно
щипка или две индийско орехче
1 ч.лъжица сол
1/2 ч.чаша разтопено масло
1-1/2 ч.чаша захар
1 суп.лъжица канела
Разтворете маята в 1/3 ч.чаша топло мляко, оставете да шупне.
Разбийте маслото, захарта, млякото и накрая прибавете сместа с маята.
Разбийте с вилица яйцата и ги прибавете брашното, индийското орехче и солта. Смесете докато брашното се поеме. Трябва да прецените дали тестото е готово ли е още лепкаво, ако е е лепкаво прибавете още брашно. Извадете тестото от купата и поставете върху набрашнен плот направете няколко замесвания/тестото не трябва да е лепкаво/ оформете като топка и поставете в леко намаслена купа, която покрийте с найлоново фолио и оставете за 1 час или докато удвои обема си на топло.
Поставяме тестото върху набрашнена повърхност и разточваме с дебелина на тестото 1-1.5 см. Изрязваме кръгчета и поставяме в тавата покрита с пекарска хартия и тогава изрязваме вътрешността /дупката/, по този начин се запазва формата, и няма да се изкриви при принасянето.
Покриваме и оставяме за още 45 мин. да удвои обема си.
Загряваме фурната на 180гр. и печем за 8-10 мин или докато станата златисти.
Докато поничките се пекат поставете маслото в дълбока чиния а в друга смесете захарта и канелата.
Извадете и оставете за 1-2 мин. да се охладят.
Извадените понички потопете в маслото и после в захарната смес. Поставете ги върху кухненска хартия да се по отцедят от маслото.
1 -1/3 ч.чаша топло мляко
1 пакетче мая /2 1/4 ч.лъжица/
2 суп.лъжици масло,меко
2/3 ч.чаша захар
2 яйца
5 ч.чаши брашно
щипка или две индийско орехче
1 ч.лъжица сол
1/2 ч.чаша разтопено масло
1-1/2 ч.чаша захар
1 суп.лъжица канела
Разтворете маята в 1/3 ч.чаша топло мляко, оставете да шупне.
Разбийте маслото, захарта, млякото и накрая прибавете сместа с маята.
Разбийте с вилица яйцата и ги прибавете брашното, индийското орехче и солта. Смесете докато брашното се поеме. Трябва да прецените дали тестото е готово ли е още лепкаво, ако е е лепкаво прибавете още брашно. Извадете тестото от купата и поставете върху набрашнен плот направете няколко замесвания/тестото не трябва да е лепкаво/ оформете като топка и поставете в леко намаслена купа, която покрийте с найлоново фолио и оставете за 1 час или докато удвои обема си на топло.
Поставяме тестото върху набрашнена повърхност и разточваме с дебелина на тестото 1-1.5 см. Изрязваме кръгчета и поставяме в тавата покрита с пекарска хартия и тогава изрязваме вътрешността /дупката/, по този начин се запазва формата, и няма да се изкриви при принасянето.
Покриваме и оставяме за още 45 мин. да удвои обема си.
Загряваме фурната на 180гр. и печем за 8-10 мин или докато станата златисти.
Докато поничките се пекат поставете маслото в дълбока чиния а в друга смесете захарта и канелата.
Извадете и оставете за 1-2 мин. да се охладят.
Извадените понички потопете в маслото и после в захарната смес. Поставете ги върху кухненска хартия да се по отцедят от маслото.
04.06.2009 15:39 -
РАИРАНИ КИФЛИЧКИ
ПО РЕЦЕПТА НА MARABU ОТ "ГОТВЕТЕ С МЕН"
04.06.2009 14:41 -
ЛЕСНИ МИЛИНКИ
ВКУСНИ И ЛЕСНИ МИЛИНКИ
1 мая (42гр) - това е точно 1 кубче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
около 100гр масло, може и по-малко, може и повече. Може мас, може и олио.
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно
Затопляте леко млякото и трошите маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате две големи тави, хубаво ги намазнявате, топите си богато ръцете в стопеното масло и късате и оформяте топчета колкото орех. Редите едно до друго в тавите и ги слагате на топло да втасат. След това печете. Отгоре може да се наръсят по желание - с червен пипер, с нещо люто, с ким, кой каквото иска. На не много силна фурна, до порозовяване, че отдолу лесно се препичат и не е желателно, стават сухи. Аз слагам и отдолу на тавата, както и ситно царевично брашно ( и отгоре и отдолу), става страхотна хрупкава коричка!
за заливката:
1пакетче масло-125гр.
2супени лъжици брашно
1чаена лъжичка сол
/това трябва да стане кашичка/
олио
1 мая (42гр) - това е точно 1 кубче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
около 100гр масло, може и по-малко, може и повече. Може мас, може и олио.
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно
Затопляте леко млякото и трошите маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате две големи тави, хубаво ги намазнявате, топите си богато ръцете в стопеното масло и късате и оформяте топчета колкото орех. Редите едно до друго в тавите и ги слагате на топло да втасат. След това печете. Отгоре може да се наръсят по желание - с червен пипер, с нещо люто, с ким, кой каквото иска. На не много силна фурна, до порозовяване, че отдолу лесно се препичат и не е желателно, стават сухи. Аз слагам и отдолу на тавата, както и ситно царевично брашно ( и отгоре и отдолу), става страхотна хрупкава коричка!
за заливката:
1пакетче масло-125гр.
2супени лъжици брашно
1чаена лъжичка сол
/това трябва да стане кашичка/
олио
04.06.2009 12:56 -
КАШКАВАЛЕНА ИЗНЕНАДА
РЕЦЕПТАТА Е ОТ ФОРУМА НА "BG MAMMA"
Разтопявате кашкавала в микровалновата и го разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате маслини,кисели краставички,малко шунка или друг вид колбас,печена червена чушка. всичко това ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.
Разтопявате кашкавала в микровалновата и го разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате маслини,кисели краставички,малко шунка или друг вид колбас,печена червена чушка. всичко това ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.
04.06.2009 12:45 -
ЛУЧЕНИ ТЕРИНЧЕТА
ПО РЕЦЕПТА НА MagdaNik ОТ ФОРУМА "ПЕРФЕКТНАТА ВЕЧЕРЯ"
4 глаВи стар лук, нарязан на лунички
6-7 ск. чесън, нарязани
3 с.л. олио
3 с.л. масло
сол, пипер, кориандър,
пилешки бульон, вегета
500 мл течна сметана
около 500 мл вода
6 айца
В олиото и маслото изсипваме нарязания лук, добавяме малко от водата и задушаваме, след изпаряването на вода се пържи лука около 10-тина минути до зачервяване, добавят се чесъна за 20-тина секунди и наливаме останалата вода като слагаме всички подправки . Сместта ври 5 минутки и при непрекъснато бъркане добавяме течната сметана, оставяме да поври заедно 2-3 минути. Пасираме на гладък крем и след изстиването (поне 30 минутки) добавяме разбити 6 яйца за този 1 л течност, на принципа на крем карамела.Разливаме във формички и слагаме в тава. Пече се по същия начин: в студена фурна слагаме тавата, пълним я със студена вода и печем около час и половина на 145 градуса.
С ринг , който съответства на размера на купичката се изрязват кръгли филийки , които се изпичат в тостер или на фурна с обилно количество мазнина по избор.
В една касерола се слага малко олио, в което за 20-тина секунди се изпържват 4-5 ск. чесън и се добавя 1 нарязан пресен домат, малко сол, вегета, пипер и след като се сгъсти се пасира и се залива върху поставените върху канапенцата теринчета. Със соса може много да се експериментира. С терините също.
4 глаВи стар лук, нарязан на лунички
6-7 ск. чесън, нарязани
3 с.л. олио
3 с.л. масло
сол, пипер, кориандър,
пилешки бульон, вегета
500 мл течна сметана
около 500 мл вода
6 айца
В олиото и маслото изсипваме нарязания лук, добавяме малко от водата и задушаваме, след изпаряването на вода се пържи лука около 10-тина минути до зачервяване, добавят се чесъна за 20-тина секунди и наливаме останалата вода като слагаме всички подправки . Сместта ври 5 минутки и при непрекъснато бъркане добавяме течната сметана, оставяме да поври заедно 2-3 минути. Пасираме на гладък крем и след изстиването (поне 30 минутки) добавяме разбити 6 яйца за този 1 л течност, на принципа на крем карамела.Разливаме във формички и слагаме в тава. Пече се по същия начин: в студена фурна слагаме тавата, пълним я със студена вода и печем около час и половина на 145 градуса.
С ринг , който съответства на размера на купичката се изрязват кръгли филийки , които се изпичат в тостер или на фурна с обилно количество мазнина по избор.
В една касерола се слага малко олио, в което за 20-тина секунди се изпържват 4-5 ск. чесън и се добавя 1 нарязан пресен домат, малко сол, вегета, пипер и след като се сгъсти се пасира и се залива върху поставените върху канапенцата теринчета. Със соса може много да се експериментира. С терините също.
04.06.2009 12:37 -
ЯЙЧЕНО РУЛО С ШУНКА
ПО РЕЦЕПТА ОТ ФОРУМА "БИБЕРОНА .КОМ"
3 ЯЙЦА
50 ГРАМА ШУНКА
50 ГРАМА КАШКАВАЛ
30 ГРАМА ГРАХ
4 ЛЪЖИЦИ СМЕТАНА
2 ЩИПКИ КЪРИ
КОПЪР И МАГДАНОЗ
КАШКАВАЛ ЗА НАРЪСВАНЕ
СОЛ,ОЛИО
В КУПИЧКА ЧУКВАМЕ ЯЙЦАТА ПРИБАВЯМЕ СИТНО НАРЯЗАНИЯТ КОПЪР И МГДАНОЗ
ЗАСТИЛАМЕ ДЪНОТО НА ПРАВОЪГЪЛНА ТАВИЧКА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ И НАМАЗВАМЕ С ОЛИО.ИЗСИПВАМЕ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА И СЛАГАМЕ ТАВИЧКАТА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА.ПРИГОТВЯМЕ СИ ПЛЪНКАТА
ЩОМ ЯЙЦАТА ПОЧТИ СЕ СТЕГНАТ НО В СРЕДАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ МЕКИ ИЗВАЖДАМЕ ТАВИЧКАТА,РАЗПРЕДЕЛЯМЕ ОТГОРЕ ПЛЪНКАТА И НАВИВАМЕ НА РУЛО-ОТГОРЕ ПОРЪСВАМЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ И ВРЪЩАМЕ ДА СЕ ДООПЕЧЕ.
3 ЯЙЦА
50 ГРАМА ШУНКА
50 ГРАМА КАШКАВАЛ
30 ГРАМА ГРАХ
4 ЛЪЖИЦИ СМЕТАНА
2 ЩИПКИ КЪРИ
КОПЪР И МАГДАНОЗ
КАШКАВАЛ ЗА НАРЪСВАНЕ
СОЛ,ОЛИО
В КУПИЧКА ЧУКВАМЕ ЯЙЦАТА ПРИБАВЯМЕ СИТНО НАРЯЗАНИЯТ КОПЪР И МГДАНОЗ
ЗАСТИЛАМЕ ДЪНОТО НА ПРАВОЪГЪЛНА ТАВИЧКА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ И НАМАЗВАМЕ С ОЛИО.ИЗСИПВАМЕ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА И СЛАГАМЕ ТАВИЧКАТА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА.ПРИГОТВЯМЕ СИ ПЛЪНКАТА
ЩОМ ЯЙЦАТА ПОЧТИ СЕ СТЕГНАТ НО В СРЕДАТА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ МЕКИ ИЗВАЖДАМЕ ТАВИЧКАТА,РАЗПРЕДЕЛЯМЕ ОТГОРЕ ПЛЪНКАТА И НАВИВАМЕ НА РУЛО-ОТГОРЕ ПОРЪСВАМЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ И ВРЪЩАМЕ ДА СЕ ДООПЕЧЕ.
04.06.2009 12:20 -
СПАНАЧЕНИ БИСКВИТИ
ПО РЕЦЕПТА НА "ВКУСНО С ЙОЛИ"
300 гр.спанак
1/4 ч.л.индийско орехче
2 скилидки чесън
2 с.л.копър
4 белтъка
2 с.л.нишесте
сол на вкус
200 гр.краве сирене
1-2 с.л.кисело мляко
200 гр.пушен бекон
Приготвяне
Почистеният и измит спанак се задушава са 1 мин.в тенджера без вода.Достатъчно е само да омекне.При това задушаване, спанакът си остава със свеж зелен цвят без да потъмнява и не губи ценните си хранителни качества.Отцежда се добре в цедка и се оставя да изстине.В купа се пасира на гладък крем спанака,чесъна и копъра.Подправя се на вкус със сол и индийско орехче.
Белтъците се разбиват на сняг и с внимателно бъркане се прибавят към спаначеното пюре,като се редуват с нишестето.Сместа се изсипва в правогълна тава,постлана с хартия за печене.Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 - 10 мин.След като се извади от фурната се оставя да изстине 2 -3 мин.,но още топъл се завива на руло заедно с хартията.Оставя се да изстине напълно.
Сиренето се разбива с пасатор на гладък крем.Добавя му се кисело мляко,докато се получи смес,подходяща за намазване.
Спаначеното руло се развива и се намазва навсякъде с крема от сирене.Върху него се нарежда бекона,нарязан на тънки филийки.Всичко се завива на стегнато руло,което се завива в алуминиево фолио и се замразява във фризара. 20 мин. преди поднасяне,рулото се нарязва на тънки кръгове.
04.06.2009 12:04 -
БУТЕР ТЕСТО /ОХЛЮВИ С МАСЛИНИ/
ПО РЕЦЕПТА НА "ВКУСНО С ЙОЛИ
500 ГРАМА БУТЕР ТЕСТО
150 ГРАМА МАСЛИНИ
2 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
1 ЗЕЛЕНА ЛЮТА ЧУШКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА МАЩЕРКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА РОЗМАРИН
6 ЛИСТА САЛВИЯ
3 ФИЛЕНА АНШУА
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА КАПЕРСИ
3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗЕХТИН
ЧЕР ПИПЕР
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА СЕ СМИЛАТ С БЛЕНДЕР ДА СТАНЕ ХОМОГЕННАН СМЕС
БУТЕР ТЕСТОТО СЕ РАЗСТИЛА НА РАБОТНИЯТ ПЛОТ,НАМАЗВА СЕ ПЛЪТНО СЪС МАСЛИНЕНА СМЕС КАТО ОТ ВСЕКИ КРАЙ СЕ ОСТАВЯ ПО 2 СМ.УВИВА СЕ НА ХЛАБАВО РУЛО В АЛУМИНИЕВО ФОЛИО И СЕ ПРИБИРА ВЪВ ФРИЗЕР,ТАКА ПРЕСТОЯВА ОКОЛО 50 МИНУТИ,ИЗВАЖДА СЕ НАРЯЗВА СЕ С ОСТЪР НОЖ НА ТЪНКИ КРЪГОВЕ И СЕ ПЕЧЕ В УМЕРЕНА ФУРНА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ.
500 ГРАМА БУТЕР ТЕСТО
150 ГРАМА МАСЛИНИ
2 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
1 ЗЕЛЕНА ЛЮТА ЧУШКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА МАЩЕРКА
1/4 ЧАЕНА ЛЪЖИЦА РОЗМАРИН
6 ЛИСТА САЛВИЯ
3 ФИЛЕНА АНШУА
1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА КАПЕРСИ
3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЗЕХТИН
ЧЕР ПИПЕР
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА СЕ СМИЛАТ С БЛЕНДЕР ДА СТАНЕ ХОМОГЕННАН СМЕС
БУТЕР ТЕСТОТО СЕ РАЗСТИЛА НА РАБОТНИЯТ ПЛОТ,НАМАЗВА СЕ ПЛЪТНО СЪС МАСЛИНЕНА СМЕС КАТО ОТ ВСЕКИ КРАЙ СЕ ОСТАВЯ ПО 2 СМ.УВИВА СЕ НА ХЛАБАВО РУЛО В АЛУМИНИЕВО ФОЛИО И СЕ ПРИБИРА ВЪВ ФРИЗЕР,ТАКА ПРЕСТОЯВА ОКОЛО 50 МИНУТИ,ИЗВАЖДА СЕ НАРЯЗВА СЕ С ОСТЪР НОЖ НА ТЪНКИ КРЪГОВЕ И СЕ ПЕЧЕ В УМЕРЕНА ФУРНА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ.
04.06.2009 11:46 -
ШОКОЛАДОВ КЕЙК БЕЗ ЯЙЦА
3 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ЗАХАР
1/3 ЧАЕНА ЧАША КАКАО
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОДА
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА СОЛ
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ВОДА
3/4 ЧАША ОЛИО
ВАНИЛИЯ
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ ОЦЕТ
СМЕСВАТ СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА.НАЛИВА СЕ ВОДАТА РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО СЕ ДОБАВЯ СОДАТА УГАСЕНА С ОЦЕТА.СИПВА СЕ ОЛИОТО РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.ПО ЖЕЛАНИЕ ВЪТРЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛОЖАТ И ОРЕХИ.
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ЗАХАР
1/3 ЧАЕНА ЧАША КАКАО
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ СОДА
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА СОЛ
2 ЧАЕНИ ЧАШИ ВОДА
3/4 ЧАША ОЛИО
ВАНИЛИЯ
2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ ОЦЕТ
СМЕСВАТ СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА.НАЛИВА СЕ ВОДАТА РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО СЕ ДОБАВЯ СОДАТА УГАСЕНА С ОЦЕТА.СИПВА СЕ ОЛИОТО РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.ПО ЖЕЛАНИЕ ВЪТРЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛОЖАТ И ОРЕХИ.
04.06.2009 11:35 -
ЛОНДОНСКИ СЛАДКИШ
ПО РЕЦЕПТА НА dpetrova от форума "Перфектната вечеря"
5 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ КАКАО
1 КОФИЧКА КСЕЛО МЛЯКО
1 КАФЕЙНА ЛЪЖИЧКА СОДА
1 ЧАЕНА ЧАША ОЛИО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
1 ЧАЕНА ЧАША ЗАХАР
СМЕСВАМЕ ВСИЧКИТЕ ПРОДУКТИ И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ СЕ СИРОПИРВА
СИРОП
1 ЧАЕНА ЧАША ЗАХАР
1 ЧАЕНА ЧАША ВОДА
РОМОВА ЕСЕНЦИЯ
ВАНИЛИЯ
ОТГОРЕ ПО ЖЕЛАНИЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМАЖЕ С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА ИЛИ СЛАДКО,
ЗА УКРАСА МОЖЕ СЪЩО КОНСЕНВИРАНИ ПЛОДОВЕ,НАСТЪРГАН ШОКОЛАД,СМЛЕНИ ОРЕХИ,КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ,
5 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ КАКАО
1 КОФИЧКА КСЕЛО МЛЯКО
1 КАФЕЙНА ЛЪЖИЧКА СОДА
1 ЧАЕНА ЧАША ОЛИО
2 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
1 ЧАЕНА ЧАША ЗАХАР
СМЕСВАМЕ ВСИЧКИТЕ ПРОДУКТИ И ПЕЧЕМ В УМЕРЕНА ФУРНА.СЛЕД КАТО ИЗСТИНЕ СЕ СИРОПИРВА
СИРОП
1 ЧАЕНА ЧАША ЗАХАР
1 ЧАЕНА ЧАША ВОДА
РОМОВА ЕСЕНЦИЯ
ВАНИЛИЯ
ОТГОРЕ ПО ЖЕЛАНИЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМАЖЕ С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА ИЛИ СЛАДКО,
ЗА УКРАСА МОЖЕ СЪЩО КОНСЕНВИРАНИ ПЛОДОВЕ,НАСТЪРГАН ШОКОЛАД,СМЛЕНИ ОРЕХИ,КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ,
04.06.2009 11:28 -
ПАПУЦАКИЯ
5-6 дълги патладжана /разбира се, количеството е условно - зависи от големината на патладжаните/;
500 гр. кайма;
2-3 глави лук;
1 връзка магданоз;
риган ,
сол и пипер на вкус;
кимион,,малко соев сос,малко джинджифил,чесново брашно
зехтин;
За заливката :
1 супена лъжица масло;
5с.л. брашно;
500-600 м.л. прясно мляко;
1 яйце по желание;
малко сол;чер пипер,кимион,индийско орехче
шарен пипер и бахар на вкус;
Първо си приготвяме заливката бешамела.Към млякото прибавяме брашното и бъркаме непрекъснато докато се сгъсти,за да не се получат грашки.Слагаме 1лъжича масло и 1 яйце и оставяме да изстине.След това се заемаме сподготовката на патладжаните.
Патладжаните се почистват, разрязват се надлъжно, и се издълбават като лодчици, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият им сок. В оригинал патладжаните се запържват но който иска може и да ги запече на фурна осолени с малко масло,за да омекнат .След като омекнат подреждаме в подходяща тава и започваме да ги пълним. Плънката се приготвя както за мусака но аз специално използвам морков настърган,чушка нарязана на дребно,чесън ,лук ,които запържвам.След това слагам каймата с различните подправки /чер пипер,кимион,джинджифил,соев сос,натриев глутамат,червен пипер.По желание може към плънката да се сложи и от издлбаната вътрешност на патладжана.След това се заливат с приготвеният бешамел и отгоре се наръсва с настърган кашкавал.Пекат се в силна фурна до леко зачервяване на заливката
500 гр. кайма;
2-3 глави лук;
1 връзка магданоз;
риган ,
сол и пипер на вкус;
кимион,,малко соев сос,малко джинджифил,чесново брашно
зехтин;
За заливката :
1 супена лъжица масло;
5с.л. брашно;
500-600 м.л. прясно мляко;
1 яйце по желание;
малко сол;чер пипер,кимион,индийско орехче
шарен пипер и бахар на вкус;
Първо си приготвяме заливката бешамела.Към млякото прибавяме брашното и бъркаме непрекъснато докато се сгъсти,за да не се получат грашки.Слагаме 1лъжича масло и 1 яйце и оставяме да изстине.След това се заемаме сподготовката на патладжаните.
Патладжаните се почистват, разрязват се надлъжно, и се издълбават като лодчици, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият им сок. В оригинал патладжаните се запържват но който иска може и да ги запече на фурна осолени с малко масло,за да омекнат .След като омекнат подреждаме в подходяща тава и започваме да ги пълним. Плънката се приготвя както за мусака но аз специално използвам морков настърган,чушка нарязана на дребно,чесън ,лук ,които запържвам.След това слагам каймата с различните подправки /чер пипер,кимион,джинджифил,соев сос,натриев глутамат,червен пипер.По желание може към плънката да се сложи и от издлбаната вътрешност на патладжана.След това се заливат с приготвеният бешамел и отгоре се наръсва с настърган кашкавал.Пекат се в силна фурна до леко зачервяване на заливката